Двофазна екстракція в технології отримання каротиноїдних барвників.

Автор(и)

  • D. R. Kupchenko ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет»
  • O. Yu. Vashkevych ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет»

Анотація

Здавна для забарвлення харчових продуктів використовували натуральні рослинні пігменти. Природні харчові барвники містять в своєму складі, окрім забарвлюючих речовин, інші корисні біологічно активні речовини (БАР). Одними з розповсюджених барвників є каротиноїди (Е160), що мають забарвлення від лимонного до червоного. Каротиноїди в харчовій промисловості застосовуються для вітамінізації й фарбування маргарину, вершкового масла, майонезу, сиру, макаронних, хлібобулочних і кондитерських виробів, морозива, різних напоїв і плодоовочевих соків. Під дією кисню каротиноїди знебарвлюються й тому служать своєрідним індикатором якості продуктів харчування. Велика кількість каротиноїдів міститься в плодах шипшини. У зв'язку з цим представляється доцільним комплексний підхід до переробки цієї сировини.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-05

Номер

Розділ

Аналітична хімія