Застосування ультразвуку у фармацевтиці та медицині.
Автор(и)
K. V. Bazilo
Черкаський державний технологічний університет
V. M. Zaika
Черкаський державний технологічний університет
Yu. A. Petrushko
Черкаський державний технологічний університет
Анотація
Інтенсивне перемішування рідин в ультразвуковому полі, здатність ультразвуку дробити за допомогою ударних хвиль тверді частинки і краплі нерозчинних у ній рідин на найдрібніші фрагменти роблять ультразвукові методи незамінними і вельми перспективними у виробництві ліків. Розчинення, диспергування, емульгування й екстрагування можуть бути значно прискорені і полегшені за допомогою ультразвуку. Ультразвукове диспергування дозволяє отримувати високодисперсні, однорідні і хімічно чисті суміші (суспензії) твердих частинок у рідинах. При ультразвуковому диспергуванні суспензій дисперсність продукту збільшується на декілька порядків у порівнянні з традиційним механічним подрібненням. Ультразвукове емульгування дозволяє отримувати високодисперсні, стійкі, практично однорідні емульсії без додавання емульгаторів, стабілізаторів і інших хімічних речовин. Окрім фармацевтики перспективним є застосування ультразвуку і у такій галузі медицини, як військова хірургія.