Газохроматографічний аналіз жирно-кислотного складу вершкового масла.

Автор(и)

  • Yu. A. Minaieva Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара
  • L. P. Sydorova Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара

Анотація

Коров'яче масло, мабуть, є самим фальсифікованим на сьогодні продуктом. Магазини завалені різного роду «м'якими», «легкими», «полегшеними» маслами. За різними оцінками, 60–80 % продукції, що продається під видом масла, насправді являють собою жирові суміші. В зв'язку з цим особливої актуальності набуває встановлення фальсифікації масложирової продукції. Найбільш достовірними показниками, що характеризують якість масложирової продукції, є жирно-кислотний і тригліцеридний склади, а також параметри стеаринової фракції, які встановлюють хроматографічними методами.

Найбільш вивчений вміст в жирах лауринової (С12:0), міристинової (С14:0), пальмітинової (С16:0), стеаринової (С18:0), олеїнової (С18:1), лінолевої (С18:2) кислот. Тому саме ці кислоти багато авторів розглядають як критерії ідентифікації натуральності молочного жиру. Нами встановлено, що різниця за вмістом цих кислот в натуральних і фальсифікованих продуктах не перевищує 10 %, тому переважно провести ідентифікацію по бутановій кислоті (С4:0).

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Аналітична хімія