Спосіб тристадійної переробки фосфогіпсу дигідрату на гіпсове в'яжуче.

Автор(и)

  • Ya. H. Vaziiev Шосткинський інститут Сумського державного університету
  • O. V. Pavlenko Шосткинський інститут Сумського державного університету

Анотація

В останні часи розвинені країни все більше приділяють уваги переробці хімічних відходів. Одним з багатотонажниї відходів є фосфогіпс, що утворюється при виробництві екстракційної фосфатної кислоти та фосфатних добрив.

Основний компонент фосфогіпсу – дигідрат кальцію сульфату не має в’яжучих властивостей. Для переведення його у форму напівгідрату необхідно проведення операцій дегідратації. У світовій практиці цей процес здійснюють термічною обробкою сировини за температур 110–190 °С або автоклавуванням під тиском 0,23 МПа, протягом 1–2 годин, що потребує значних енергетичних витрат.

Незважаючи на велику кількість існуючих досліджень, тема утилізації фосфогіпсу й досі є актуальною і, зважаючи на значне погіршення екологічної ситуації, вимагає термінового вирішення.

На меті було отримання в’яжучого з високими показниками міцністі та низькою собівартістю за рахунок виключення енергоємних стадій автоклавування, фільтрації та сушіння. Також планувалося підвищити ступень вилучення шкідливих домішок з фосфогіпсу.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Неорганічна хімія