<sup>1</sup>H та <sup>31</sup>Р-ЯМР дослідження парамагнітних координаційних сполук лантаноїдів складу [Ln(CAPh) <sub>3</sub>·Phen], де CAPh = CCl<sub>3</sub>C(O)N-P(O)(OCH<sub>3</sub>)<sub>2</sub>.

Автор(и)

  • V. O. Trush Київський національний університет імені Тараса Шевченка вул. Льва Толстого, 12, Київ, Україна, 01033
  • O. O. Litsis Київський національний університет імені Тараса Шевченка вул. Льва Толстого, 12, Київ, Україна, 01033
  • T. Yu. Slyva Київський національний університет імені Тараса Шевченка вул. Льва Толстого, 12, Київ, Україна, 01033
  • V. M. Amirkhanov Київський національний університет імені Тараса Шевченка вул. Льва Толстого, 12, Київ, Україна, 01033

Анотація

Хімічні властивості лантаноїдів (ІІІ) та ефекти, які вони індукують у ЯМР- параметрах оточуючих ядер, роблять їх цінними об’єктами для різних застосувань. Катіони лантаноїдів (Ln) та їх хелати використовуються як інструмент у структурному аналізі з використанням ЯМР-спектроскопії. Фізичні та хімічні властивості йонів Ln (ІІІ) тісно пов'язані з властивостями Ca (ІІ), і тому парамагнітні катіони Ln (ІІІ) є корисними зондами для структурного дослідження ЯМР-нечутливих комплексів Ca (ІІ) в розчині. Лантаноїдні зсуваючі реагенти (ЛЗР) широко застосовують для вивчення будови органічних сполук, їх конформацій у розчині, енантіомерної чистоти, виявлення хіральності тощо. В решті решт, хелати Ln (ІІІ) стають все більш важливими в медичних методах діагностики з використанням спінової ЯМР-візуалізації. З цих причин важливо розробити більш повне уявлення про структури лантанідних комплексів у розчині.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Неорганічна хімія