Дослідження впливу структури пористих склокристалічних матеріалів (ПСКМ) на глибину їх просочування водним розчином.

Автор(и)

  • S. I. Petukh ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет»
  • O. O. Chaban ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет»
  • Ya. I. Koltsova ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет»

Анотація

На сьогоднішній день піноскло, завдяки ефективному поєднанню теплоізоляційних властивостей з екологічністю та необмеженим терміном експлуатації, є найбільш перспективним матеріалом, що використовується для теплоізоляції будинків та споруд. Але порівняно низька міцність (на рівні 0,62–0,70 МПа) обмежує його застосування в якості окремого теплоізоляційно-конструкційного матеріалу. Актуальними є дослідження, спрямовані на розробку шляхів підвищення міцності таких пористих скломатеріалів.

Для вирішення даної проблеми нами в якості газоутворюючих добавок при виробництві пористих матеріалів пропонується використовувати промислові відходи і недефіцитну природну сировину, які в умовах низькотемпературного синтезу сприяють формуванню у міжпорових перегородках кристалічних фаз певної будови та просторової орієнтації, забезпечуючи тим самим підвищення їх механічної міцності. Підвищення міцностних властивостей також можливе за рахунок просочування ПСКМ різними органічними речовинами, які після додаткової термообробки зміцнюють структуру пористого матеріалу.

Метою данної роботи була оцінка можливості просочування ПСКМ різними розчинами. В якості просочувальної речовини використовували водний розчин чорнил

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Хімічна інженерія