Модифікування поліетерсульфонових мембран поліелектролітними комплексами, функціоналізованими наночастинками SnO<sub>2</sub>.

Автор(и)

  • I. S. Kolesnyk Національний університет «Києво-Могилянська академія»
  • O. Ya. Dzhodzhyk Національний університет «Києво-Могилянська академія»
  • V. V. Konovalova Національний університет «Києво-Могилянська академія»
  • A. F. Burban Національний університет «Києво-Могилянська академія»

Анотація

Мембрани з фотокаталітичними властивостями набувають поширення у процесах очищення стічних вод, так як вони дозволяють не тільки концентрувати, а і розкладати токсичні речовини. Також іммобілізація фотокаталітиків на поверхні мембран пригнічує явище концентраційної поляризації у процесах ультра- і нанофільтрації за рахунок фотодеструкції речовин у примембранному шарі. Основним недоліком таких процесів є використання УФ-опромінення, яке не завжди можливо застосувати при використанні полімерних мембран. Тому важливо розробити системи, які проявляють фотоактивність у видимому діапазоні світла.

Нами запропоновано іммобілізацію наночастинок оксиду стануму на поліетерсульфонові мембрани, вкриті поліелектролітними комплексами (ПЕК). Такі системи проявляють активність у розкладанні білків, жирів і полісахаридів при денному освітленні. Встановлено, що найвища активність досягається при застосуванні комплексів слабких поліелектролітів, таких як поліетиленімін-карбоксиметилцелюлоза та поліетиленімін-альгінат.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Хімія полімерів і композитів