Дослідження впливу кліматичних факторів на властивості композицій з вторинних поліолефінів.

Автор(и)

  • H. M. Cherkashyna Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»
  • O. M. Rassokha Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Анотація

Композиційні матеріали на основі поліпропілену характеризуються незворотними змінами своїх властивостей, внаслідок старіння під впливом кліматичних чинників. До недоліків поліпропілену слід віднести знижену стійкість до ударних навантажень, особливо при знижених температурах і низьку морозостійкість. Також одним з факторів, що лімітують експлуатацію композиційних матеріалів на основі поліпропілену є також низька стійкість до дії УФ випромінювання, яке призводить до деструкції ланцюгів поліпропілену по радикальному механізму і, як наслідок, підвищенню його крихкості.

В процесі експлуатації в поліпропілені накопичуються кисневмісні групи, змінюється його молекулярна маса, з'являються зшиті фрагменти, тому вторинний поліпропілен можна розглядати як новий матеріал і знаходити для нього інші сфери застосування або використовувати як сировину для отримання полімерних композицій.

Для досліджень вибрані композиції з вторинного поліпропілену. Введення в полімерну композицію модифікуючих добавок дозволяє збільшити показники до 40– 50 %. Довго-вічність виробів з вторинного поліпропилену (при експлуатації в тяжких кліматичних умовах) складає всього 0,6–0,75 від довговічності виробів з первинного полімеру. Ефективніший шлях – створення високонаповнених вторинних полімерних матеріалів, а також модифікація вторинних полімерів.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Хімія полімерів і композитів