Одночасне полярографічне визначення тартразину і діамантового синього в напоях.

Автор(и)

  • А. В. Дмухайло Львівський національний університет імені Івана Франка
  • Г. Т. Чорна Львівський національний університет імені Івана Франка
  • Л. В. Дубенська Львівський національний університет імені Івана Франка
  • С. І. Творинська Львівський національний університет імені Івана Франка
  • Л. О. Дубенська Львівський національний університет імені Івана Франка

Анотація

Всі харчові барвники не мають жодної харчової цінності. Водночас, до переліку дозволених до використання в нашій державі синтетичних харчових барвників (СХБ) включено чимало таких, які можуть викликати погіршення самопочуття і навіть стати причиною захворювань. Наприклад, тартразин (Е 102) – харчовий барвник жовтого кольору, який може спричиняти алергічні реакції, гіперактивність у дітей, кропив’янку тощо. Однак, останніми десятиріччями значно збільшилася кількість використання СХБ не тільки у продуктах харчування, а й у лікарських засобах (таблетки, капсули в кольорових оболонках, сиропи від кашлю, льодяники від болю у горлі тощо). Тому розроблення надійних та експресних методик для визначення СХБ у складних матрицях, якими є продукти харчування і ліки, є актуальною проблемою.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Аналітична хімія