Квантово-хімічні розрахунки комплексів гадолінію та диспрозію з β-дикетонами.

Автор(и)

  • А. Е. Горбенко Національний технічний університет України «Київський політехнічний університет імені Ігоря Сікорського»
  • О. Е. Чигиринець Національний технічний університет України «Київський політехнічний університет імені Ігоря Сікорського»
  • О. С. Бережницька Національний технічний університет України «Київський політехнічний університет імені Ігоря Сікорського»

Анотація

На сьогоднішній день квантово-хімічні розрахунки, як метод прогнозування структури та властивостей нових сполук є незамінним інструментом дослідника. Застосування координаційних сполук гадолінію (ІІІ) та диспрозію (ІІІ) як контрастних речовин для МРТ обумовлює інтерес до синтезу та дослідження нових комплексів на їх основі. Важливим аспектом є підбір ліганду, оскільки саме природа ліганду обумовлює стійкість комплексів. З цієї точки зору оптимальними лігандами є -дикетони, які утворюють стійкі комплекси з більшістю металів періодичної системи. Координаційні сполуки з насиченими -дикетонами вже досить добре вивчені, тому виникає інтерес до синтезу нових -дикетонів, які містять ненасичені замісники. Наявність ненасиченого замісника в молекулі дозволяє використовувати координаційні сполуки на їх основі, як мономери в реакціях полімеризації. Застосування метало полімерів забезпечить ряд вимог, що пред’являються до контрастних агентів, а саме їх низьку токсичність, невисоку вартість, хімічну та термічну стійкість.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Квантова хімія