Каталітична активність нанокомпозитів галоізитні нанотрубки / нанооксид церію в модельній реакції розкладання пероксиду водню.

Автор(и)

  • А. М. Гринько Національний університет «Києво-Могилянська академія» Інститут хімії поверхні ім. О. О. Чуйка Національної академії наук України
  • А. В. Бричка Інститут хімії поверхні ім. О. О. Чуйка Національної академії наук України
  • О. М. Бакалінська Інститут хімії поверхні ім. О. О. Чуйка Національної академії наук України
  • О. І. Оранська Інститут хімії поверхні ім. О. О. Чуйка Національної академії наук України
  • М. Т. Картель Інститут хімії поверхні ім. О. О. Чуйка Національної академії наук України

Анотація

Унікальні особливості будови нанорозмірного оксиду церію та його здатність оборотно змінювати ступінь окиснення від Се3+ до Се4+ визначають широкий інтерес до цього матеріалу. Постійно розробляються нові методики синтезу нано-СеО2, вивчаються його властивості та розширюється спектр застосувань. Нано-СеО2 виявляє каталітичні властивості, подібні до ферментів каталази та супероксиддисмутази, але позбавлений недоліків ензимів – чутливості до рН, концентрації та температури середовища. Оскільки галоізитні нанотрубки (ГНТ) є біосумісним нетоксичним матеріалом, нанесений на його поверхню нано-СеО2 має перспективу для використання в біомедичній галузі. Метою роботи було синтез ряду нанокомпозитів ГНТ/нанооксид церію із різним вмістом модифікатора, характеризація властивостей та дослідження каталітичної ензимоподібної активності синтезованих матеріалів в модельній реакції розкладання пероксиду водню.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Фізична хімія