Електрохімічний та хімічний синтез полііндолу.

Автор(и)

  • Х. Пришляк Львівський національний університет імені Івана Франка
  • О. Аксіментьєва Львівський національний університет імені Івана Франка

Анотація

Полііндол є важливим електроактивним полімером, який може бути отриманий при електрохімічному або хімічному окисненні індолу [1, 2]. Полііндол відіграє важливу роль в органічному синтезі через свої каталітичні властивості, його використання як каталізатора дає можливість синтезувати органічні сполуки і композити різного функціонального призначення. Електрохімічне окиснення індолу в неводному середовищі (розчин LiClO4 або LiBF4 в ацеонітрилі) призводить до утворення стабільного на повітрі електропровідного полімеру, який проявляє електрохромні властивості. В нашій роботі досліджено можливості електрохімічного синтезу полііндолу методом електрохімічної полімеризації на прозорому станат-оксидному електроді та на платині в середовищах різного типу та хімічного синтезу при взаємодії індолу з окисником (персульфатом амонію) у неводному інертному середовищі. Вивчено оптичні і електричні властивості отриманих сполук.

Біографії авторів

Х. Пришляк, Львівський національний університет імені Івана Франка

Хімічний факультет

О. Аксіментьєва, Львівський національний університет імені Івана Франка

Хімічний факультет

Посилання

K. Gebka, T. Jarosz, A. Stolarczyk. The Different Outcomes of Electrochemical Copolymerisation: 3-Hexylthiophene with Indole, Carbazole or Fluorene // Polymers 2019. Vol. 11(2). P. 355–373.

P. Chhattise, K. Handore, A. Horne, et al. Synthesis and characterization of Polyindole and its catalytic performance study as a heterogeneous catalyst // J. Chem. Sci. 2016. Vol. 128. Р. 467–475. DOI: 10.1007/s12039-016-1040-1.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Хімія полімерів і композитів