Міцелярна екстракція арсену для аналізу фармацевтичних субстанцій методом ICP-OES

Автор(и)

  • З. Ю. Буніна Державна наукова установа «Науково-технологічний комплекс «Інститут монокристалів» Національної академії наук України»
  • В. В. Варченко Державна наукова установа «Науково-технологічний комплекс «Інститут монокристалів» Національної академії наук України»
  • К. Ю. Брильова Державна наукова установа «Науково-технологічний комплекс «Інститут монокристалів» Національної академії наук України»
  • К. М. Бєліков Державна наукова установа «Науково-технологічний комплекс «Інститут монокристалів» Національної академії наук України»

Анотація

Настанову Міжнародної конференції з гармонізації технічних вимог до фармацевтичної продукції для застосування людиною ICH Q3D було імплементовано у Державну фармакопею України у 2018 році. Відповідно до неї, якщо існує ризик потрапляння токсичних елементів у фармацевтичні препарати на стадії виробництва, необхідний обов’язковий контроль їх вмісту у субстанціях та готових лікарських засобах. Арсен належить до першого класу елементних домішок, які є дуже токсичними для людини, тому ліміти на його вміст доволі низькі. Визначення цього елемента методом ICP-OES у зразках фармацевтичних препаратів часто спряжене з труднощами. Навіть після кислотного розкладання на аналітичних лініях арсену спостерігаються спектральні накладання від компонентів розчину, через що досягти необхідних меж виявлення неможливо. Застосування міцелярної екстракції на стадії пробопідготовки дозволило б відділити цільовий елемент від матриці та за необхідності сконцентрувати його.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-22

Номер

Розділ

Аналітична хімія