Фазові рівноваги в системі HfO2-La2O3-Nd2O3 за температури 1500 °C

Автор(и)

  • С. В. Юшкевич Інститут проблем матеріалознавства ім. І. М. Францевича НАН України, Київ, Україна
  • О. А. Корнієнко Інститут проблем матеріалознавства ім. І. М. Францевича НАН України, Київ, Україна
  • О. І. Оліфан Інститут проблем матеріалознавства ім. І. М. Францевича НАН України, Київ, Україна
  • А. В. Самелюк Інститут проблем матеріалознавства ім. І. М. Францевича НАН України, Київ, Україна
  • М. В. Замула Інститут проблем матеріалознавства ім. І. М. Францевича НАН України, Київ, Україна
  • Л. М. Спасьонова Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Київ, Україна

Анотація

Розробка матеріалів, здатних довготривало працювати при високих температурах (понад 1800–2000 °C) у кисневмісних середовищах, є актуальним завданням, що викликає значну зацікавленість світової наукової спільноти. Завдяки структурі, хімічній стійкості, термічній стабільності та відсутності фазових переходів до температур плавлення (> 2000 °C) гафнати лантаноїдів з загальної формули A2B2O7 є перспективними матеріалами для отримання термостійкої оксидної кераміки, захисних антиокислювальних покриттів і тугоплавких оксидних матриць для високотемпературних композиційних матеріалів. Крім того, матеріали на основі прозорої кераміки на основі впорядкованої фази зі структурою типу пірохлору Hf2Ln2O7 є перспективними в якості лазерів, об’єктивів камер, куленепробивних вікон або обтічників ракет та сцинтиляторів. Задля ефективного та оптимального застосування зазначених вище матеріалів, а також для удосконалення процесу їх виробництва, існує потреба в дослідженні діаграм стану, що описують фазові рівноваги в системах HfO2– La2O3–Ln2O3. Дослідження фазових рівноваг є фізико-хімічною основою створення нових керамічних матеріалів зі спеціальними властивостями.
Мета роботи – дослідити взаємодію оксидів гафнію, лантану та неодиму за температури 1500 ºС у всьому інтервалі концентрацій.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-09

Номер

Розділ

Фізична хімія