Дослідження тетрааніліну як стабілізатора термічної деструкції поліаміду 6

Автор(и)

  • С. П. Рогальський Інститут біоорганічної хімії та нафтохімії ім. В. П. Кухаря НАН України, Київ, Україна
  • О. П. Тарасюк Інститут біоорганічної хімії та нафтохімії ім. В. П. Кухаря НАН України, Київ, Україна
  • О. В. Джужа Інститут біоорганічної хімії та нафтохімії ім. В. П. Кухаря НАН України, Київ, Україна
  • О. В. Шибирин Інститут біоорганічної хімії та нафтохімії ім. В. П. Кухаря НАН України, Київ, Україна

Анотація

Поліамід 6 (ПА 6) є популярним термопластичним полімером, який має широке застосування в автомобілебудуванні, електротехніці, а також у виробництві споживчих товарів. В умовах експлуатації ПА 6 часто піддається дії підвищених температур (160– 200 °С) впродовж тривалого часу. Це спричиняє термічне старіння полімерних виробів, яке проявляється у появі забарвлення, а також у різкому погіршенні фізико-механічних властивостей. Слід зазначити, що низька стійкість ПА 6 до термоокиснювальної деструкції унеможливлює його переробку з розплаву, яка відбувається в області температур 230–280 °С, без додавання модифікуючих домішок – антиоксидантів. Однак високі температури переробки полімеру значно обмежують можливості застосування традиційних антиоксидантів – амінів і фенолів по причині їх леткості або недостатньої термічної стійкості. Перспективними стабілізаторами термічної деструкції ПА 6 можуть бути полімерні антиоксиданти амінного типу, до яких належить поліанілін.
У цій роботі синтезовано олігомерний аналог поліаніліну – тетраанілін (ТА) і досліджено його ефективність як інгібітора термічного старіння ПА 6.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-10

Номер

Розділ

Хімія полімерів і композитів