Одночасне вольтамперометричне визначення харчових барвників тартразину, азорубіну і понсо 4R в суміші.

Автор(и)

  • H. T. Chorna Львівський національний університет імені Івана Франка
  • S. I. Tvorynska Львівський національний університет імені Івана Франка
  • L. O. Dubenska Львівський національний університет імені Івана Франка

Анотація

Колір ‒ це перша ознака якості продуктів харчування. Барвники також відграють значну роль у підвищенні естетичної привабливості їжі. Синтетичні барвники (СБ) у харчовій промисловості використовують частіше, ніж природні. Це зумовлено низкою переваг: стійкістю до кислотності середовища та зміни температур, отриманням ширшого спектру кольорів, низькою вартістю виробництва. У зв’язку із надзвичайно широким спектром застосування СБ і масовим повсякденним споживанням, підвищився інтерес з пошуку їх токсичності. Встановлено, що більшість СБ не несуть жодної біологічної цінності, а більшість із них шкідливі для людського організму. Наявність СБ і/або контакт з деякими видами ліків (аспірин, бензойна кислота, інші анальгетики) можуть викликати алергічні та астматичні захворювання у чутливих людей і дітей. Численні роботи, опубліковані в останні роки, демонструють важливість цієї проблеми. Таким чином, виникає необхідність у розробленні швидких, точних і селективних методик для якісної ідентифікації і кількісного визначення СБ, як для підтвердження якості і безпечності харчових продуктів, так і для виявлення можливих фальсифікацій. Електрохімічні методи, зокрема вольтамперометрію широко застосовують для моніторингу якості харчових продуктів. Метод успішно конкурує із спектрофотометрією і хроматографією, які традиційно частіше використовують для цього.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-05

Номер

Розділ

Аналітична хімія