Дослідження вольтамперометричної поведінки азорубіну натвердому амальгамному електроді, модифікованому ртутним меніском

Автор(и)

  • А.В. Дмухайло Львівський національний університет імені Івана Франка
  • Л.О. Дубенська Львівський національний університет імені Івана Франка

Анотація

Сьогодні синтетичні харчові барвники(СХБ) майже повністю витіснили натуральні за рахунок низки своїх переваг. Одним із широко використовуваних СХБ є азобарвник червоного кольору –азорубін (кармазин, Е122). Його дедалі частіше використовують разом з тартразином, амарантом, понсо 4R та іншими барвниками для забарвлення різноманітних харчових продуктів, напоїв, косметичних засобів, оболонок лікарських препаратів, засобів побутової хімії. Попри таку популярність азорубіну існує низка дослідження про його негативний вплив на організм людей. Зважаючи на це існує необхідність в розробленні чутливих, експресних, простих та дешевих методик його визначення як за індивідуальної наявності так і в сумішах з іншими СХБ. Всі ці вимоги задовольняє метод вольтамперометрії. Азорубін містить у своїй структурі азогрупу (-N=N-), що робить його придатним для катодного вольтамперометричного визначення на основі її електрохімічного відновлення.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-01

Номер

Розділ

Аналітична хімія