Хімічний склад і антиоксидантна активність українського прополісу

Автор(и)

  • А. Ю. Позднякова Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • В. О. Аніщенко Інститут фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л. М. Литвиненка НАН України,
  • О. О. Зосенко Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • Р. В. Іванніков Національний ботанічний сад ім. М. М. Гришка НАН України, Київ, Україна
  • О. В. Кущ Донецький національний університет імені Василя Стуса, Інститут фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л. М. Литвиненка НАН України

Анотація

Прополіс – продукт бджільництва, який в останні десятиліття привертає дедалі більшу увагу через його широкий спектр біологічної активності та потенційне комерційне застосування у харчових, косметичних продуктах та медичних препаратах. Хімічний склад прополісу унікальний для конкретних географічних умов і багатий на різноманітні фітохімічні речовини, що проявляють антирадикальну, антибактеріальну, противірусну, протизапальну дію тощо. Загалом прополіс складається з воску, смол, ефірних олій, пилку, поліфенолів, терпенів, амінокислот, цукрів, вітамінів, мінералів. Ідентифікація та визначення концентрацій компонентів прополісу має важливе значення для хімічного контролю його якості. Фенольні сполуки і флавоноїди є основними речовинами, що відповідають за фармакологічну дію прополісу, зокрема його антиоксидантну активність, тому ці сполуки можуть бути використані як маркери біологічної активності для стандартизації прополісу.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-03

Номер

Розділ

Біохімія