Хімічний склад і антиоксидантна активність українського прополісу
Анотація
Прополіс – продукт бджільництва, який в останні десятиліття привертає дедалі більшу увагу через його широкий спектр біологічної активності та потенційне комерційне застосування у харчових, косметичних продуктах та медичних препаратах. Хімічний склад прополісу унікальний для конкретних географічних умов і багатий на різноманітні фітохімічні речовини, що проявляють антирадикальну, антибактеріальну, противірусну, протизапальну дію тощо. Загалом прополіс складається з воску, смол, ефірних олій, пилку, поліфенолів, терпенів, амінокислот, цукрів, вітамінів, мінералів. Ідентифікація та визначення концентрацій компонентів прополісу має важливе значення для хімічного контролю його якості. Фенольні сполуки і флавоноїди є основними речовинами, що відповідають за фармакологічну дію прополісу, зокрема його антиоксидантну активність, тому ці сполуки можуть бути використані як маркери біологічної активності для стандартизації прополісу.