Визначення вмісту деяких важких металів та слідових кількостей пестицидів у зразках меду
Abstract
Оскільки харчування є одним з основних джерел потрапляння іонів важких металів в організм людини, аналіз проб харчових продуктів для трасування їх вмісту має важливе значення при аналізі їх якості. Концентрації важких металів були отримані методом інверсійної вольтамперометрії після підготовки зразків шляхом поєднання мокрої мінералізації і сухого озолення. Вміст важких металів визначали на аналізаторі вольтамперометричному ТА-Lab (НПП «Томьаналит», РФ) в трьохелектродній електрохімічній комірці. В якості індикаторного електроду використовували амальгамовий електрод. В якості електроду порівняння і допоміжного електроду використовували хлорсрібний електрод, заповнений розчином 1 М хлориду калію. Визначення металів проводили методом добавок. Розрахунок концентрації металів виконували за допомогою спеціалізованої комп'ютерної програми TA-Lab (версія 3.6.10).