Дослідження антимікробної активності олеїнової кислоти
Abstract
Жирні кислоти та їх похідні набувають зростаючої популярності як біологічно активні компоненти лікарських препаратів, засобів захисту рослин, а також як модифікуючі домішки до полімерних матеріалів і захисних покриттів [1, 2]. Беззаперечними перевагами цих сполук є відсутність токсичності, біодеструктивність, а також доступність сировини – рослинних олій для їх виробництва у промислових масштабах. Серед природних жирних кислот найпоширенішою є олеїнова кислота (ОК), яка присутня практично в усіх ліпідах. Результати окремих досліджень свідчать, що ОК проявляє антимікробну активність проти патогенних бактерій ротової порожнини, а також фітопатогенних грибів [3]. Однак в літературі відсутні дані стосовно активності цієї сполуки проти клінічних патогенів, включно з антибіотикорезистентними. Метою цієї роботи було дослідження антимікробної активності ОК проти стандартних штамів і клінічних ізолятів грам-позитивних і грам-негативних бактерій, а також грибів.
References
Desbois A.P. Potential applications of antimicrobial fatty acids in medicine, agriculture and other industries. Recent Pat. Antiinfect. Drug Discov. 2012, 7, 111–122.
Rogalsky S.P., Tarasyuk O.P., Dzhuzha O.V., Hodyna D.M., Cherniavska T.V., Hubina A.V., Filonenko M.M., Metelytsia L.O. Evaluation of N,N-dibutyloleamide as a bifunctional additive for poly(vinyl chloride). Colloid Polym. Sci. 2022, 300, 1405–1412.
Huang C.B., George B., Ebersole J.L. Antimicrobial activity of n-6, n-7 and n-9 fatty acids and their esters for oral microorganisms. Arch Oral Biol. 2010, 55, 555–560.
Walters D., Raynor L., Mitchell A., Walker R., Walker K. Antifungal activities of four fatty acids against Plant Pathogenic fungi. Mycopathologia 2004, 157, 87–90.