Взаємозв’язок між складом і антиоксидантною активністю екстрактів прополісу
Abstract
Поліфеноли є ефективними пастками пероксильних та алкоксильних радикалів, у зв’язку з чим вони часто застосовуються у медицині, харчовій промисловості та інших галузях як інгібітори радикально-ланцюгових процесів окиснення органічних речовин. Прополіс є природним джерелом поліфенолів, зокрема, флаваноїдів, які проявляють антирадикальну, антибактеріальну, противірусну, протизапальну дію тощо.
У ході роботи було вивчено хімічний склад зразків прополісу із різних регіонів України і досліджено антиоксидантну активність з використанням газоволюмометричного методу. Для цього проводили ініційоване AIBN окиснення кумолу і визначали періоди індукції, слідкуючи за швидкістю поглинання кисню.