Взаємозв’язок між складом і антиоксидантною активністю екстрактів прополісу

Authors

  • І. О. Гордєєва Донецький національний університет імені Василя Стуса, Вінниця, Інститут фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л. М. Литвиненка НАН України, Київ, Україна
  • І. А. Книжник Львівський національний університет імені Івана Франка, Львів, Україна
  • Р. Б. Шепарович Відділення фізико-хімії горючих копалин Інституту фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л. М. Литвиненка НАН України, Львів, Україна
  • В. М. Аніщенко Інститут фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л. М. Литвиненка НАН України, Київ, Україна
  • О. В. Кущ Донецький національний університет імені Василя Стуса, Вінниця, Інститут фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л. М. Литвиненка НАН України, Київ, Україна
  • Й. О. Опейда Інститут фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л. М. Литвиненка НАН України, Київ, Україна

Abstract

Поліфеноли є ефективними пастками пероксильних та алкоксильних радикалів, у зв’язку з чим вони часто застосовуються у медицині, харчовій промисловості та інших галузях як інгібітори радикально-ланцюгових процесів окиснення органічних речовин. Прополіс є природним джерелом поліфенолів, зокрема, флаваноїдів, які проявляють антирадикальну, антибактеріальну, противірусну, протизапальну дію тощо.
У ході роботи було вивчено хімічний склад зразків прополісу із різних регіонів України і досліджено антиоксидантну активність з використанням газоволюмометричного методу. Для цього проводили ініційоване AIBN окиснення кумолу і визначали періоди індукції, слідкуючи за швидкістю поглинання кисню.

Published

2025-05-24

Issue

Section

Biochemistry