Одночасне полярографічне визначення тартразину і діамантового синього в напоях.
Authors
А. В. Дмухайло
Львівський національний університет імені Івана Франка
Г. Т. Чорна
Львівський національний університет імені Івана Франка
Л. В. Дубенська
Львівський національний університет імені Івана Франка
С. І. Творинська
Львівський національний університет імені Івана Франка
Л. О. Дубенська
Львівський національний університет імені Івана Франка
Abstract
Всі харчові барвники не мають жодної харчової цінності. Водночас, до переліку дозволених до використання в нашій державі синтетичних харчових барвників (СХБ) включено чимало таких, які можуть викликати погіршення самопочуття і навіть стати причиною захворювань. Наприклад, тартразин (Е 102) – харчовий барвник жовтого кольору, який може спричиняти алергічні реакції, гіперактивність у дітей, кропив’янку тощо. Однак, останніми десятиріччями значно збільшилася кількість використання СХБ не тільки у продуктах харчування, а й у лікарських засобах (таблетки, капсули в кольорових оболонках, сиропи від кашлю, льодяники від болю у горлі тощо). Тому розроблення надійних та експресних методик для визначення СХБ у складних матрицях, якими є продукти харчування і ліки, є актуальною проблемою.