Розділення та кількісна оцінка вмісту флаволігнанів Розторопші п’ятнистої методом міцелярної ВЕРХ.

Authors

  • М. О. Шишкіна Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

Abstract

Плоди Розторопші п’ятнистої (Silybum marianum L. Gaertn.) широко використовуються у медичній практиці як гепатопротекторний засіб, біологічна дія якого обумовлена наявністю в її плодах унікальної групи біологічно активних сполук – флаволігнанів. Їх вміст у плодах залежить від сорту розторопші та міста її зростання, та варіюється від 1,5 % до 5 %. Основу складають так звані сілімаріни – сілікрістін, сілідіанін, сілібініни та ізосілібініни.

Визначення сумарного вмісту флаволігнанів розторопші проводять або методом спектрофотометрії по поглинанню їх комплексу з хлоридом алюмінію, або методом ВЕРХ з використанням градиентного елюювання. Останній метод більш кращий, однак достатньо трудомісткий при аналізі великої кількості проб – час одного хроматографування складає 60 хвилин (при пробопідготовці 14 годин). Для прискорення хроматографічного аналізу було запропоновано використовувати для розділення досліджуваних флаволігнанів міцелярну рідинну хроматографію, яка, через її унікальні властивості, дозволяє розділяти сполуки різної гідрофобності без застосування градиентного елюювання та за більш короткий час.

Issue

Section

Analytical Chemistry