Основні діючі речовини та застосування екстракту зеленої кави.

Authors

  • Т. М. Пилипенко Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»
  • П. Ю. Невпряга Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

Abstract

При створенні композиційних систем косметичних продуктів актуальним є додавання до них різноманітних екстрактів. У складі рослин міститься значна кількість біологічно активних речовин (БАР). Це, наприклад, жирні кислоти, тригліцериди жирних кислот, фосфоліпіди, стерини, воски, алкалоїди, сапоніни, глікозиди, флаваноїди, вітаміни, які отримують із рослин за допомогою екстракції. Діючі речовини екстрактів, як складові косметичних продуктів, спричиняють на шкіру певний вплив (живильну, зволожуючу, захисну, регенеруючу дію тощо).

Для введення у косметичні продукти нами обрано екстракт зеленої кави. Кавові зерна містять значну кількість складних органічних БАР, які в процесі обсмажування зазнають певних змін. Необсмажені зерна кави містять воду, білки, мінеральні солі, водорозчинні речовини (кофеїн, тригонелін, хлорогенову кислоту, інвертний цукор, сахарозу, водорозчинні білки, водорозчинні мінеральні солі), не розчинні у воді речовини (геміцелюлозу, целюлозу), кавове масло, вітаміни. Експериментальні дослідження підтверджують наявність у кавових зернах кількох сотень компонентів.

Issue

Section

Medical and Farmaceutical Chemistry