Спектрофотометричне визначення Cu(II) з використанням 3-(2-гідрокси-нафтален-1-іл-азо)-1-метил-1Н-піразол-4-етилкарбоксилату.
Authors
Х. М. Шкумбатюк
Львівський національний університет імені Івана Франка
Н. А. Саїк
Львівський національний університет імені Івана Франка
М. М. Марчишин
Львівський національний університет імені Івана Франка
Л. М. Шевчук
Львівський національний університет імені Івана Франка
П. В. Ридчук
Львівський національний університет імені Івана Франка
Abstract
Аналітичний контроль вмісту Cu(II) в різноманітних об’єктах довкілля, насамперед продуктах харчування, а також кормах тварин є необхідною умовою забезпечення здорового розвитку населення. Мідь є необхідним біогенним мікроелементом всіх вищих рослин та тварин. Широке та інтенсивне застосування сполук Cu(II) у с/г як бактерицидного та фунгіцидного засобу, а також стимулятора росту та несучості у курей може призвести до надлишкових кількостей Cu(II) в продуктах харчування як рослинного, так і тваринного походження. Останнє може загрожувати цілим рядом таких захворювань як дерматози, водянка, затримка росту, сильне схуднення, зниження рівня гемоглобіну і навіть атрофія серцевого м’яза.