Вплив мікрохвильового поля на ступінь набухання колагену.
Автор(и)
S. S. Sheverova
Дніпровський національний університет ім. Олеся Гончара
O. V. Saievych
Дніпровський національний університет ім. Олеся Гончара
O. O. Chernushenko
Дніпровський національний університет ім. Олеся Гончара
Анотація
Фізико-хімічні властивості колагену залежать від його складу, вологи, рН середовища, температури, різних електролітів і інших речовин. У промисловості колаген отримують очищенням білкової сировини, добавкою води і льоду, подрібненням суміші з подальшим гідролізом та тривалою сушкою. Застосування мікрохвильової сушки дозволяє значно скоротити час при виробництві колагену. Однак вплив мікрохвильового поля може призвести до зміни фізико-хімічних властивостей білка. У роботі було досліджено об’ємним методом ступінь набухання зразків контрольного колагену і колагену, який був оброблений мікрохвильовим випромінюванням. Відтворюваність результатів перевіряли на трьох паралельних пробах висушеного і контрольного колагену.