Моделювання процесу адсорбції антоціанів ожини з водних екстрактів на бентоніті.
Анотація
Мета даної роботи: провести кінетичні та рівноважні дослідження процесу адсорбції антоціанів ожини з водних екстрактів на бентоніті при різних температурах в статичних умовах і проаналізувати отримані експериментальні результати за допомогою сучасних кінетичних моделей та рівнянь ізотерм адсорбції.
Об’єктом дослідження були ягоди ожини, які зібрані в Вінницькій області. Доцільність вибору ожини обумовлена тим, що це доступне і дешеве в Україні джерело антоціанів з дуже великим вмістом антоціанів. Екстракт антоціанів ожини готували методом мацерації гомогенізованих заморожених ягід в 0,1 М водному розчині HCl. Адсорбентом обрано бентоніт Дашуковського походження (Україна), який являє собою лужноземельний силікат.