В. М. Аніщенко
Інститут фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л. М. Литвиненка НАН України
А. М. Редько
Інститут фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л. М. Литвиненка НАН України
В. І. Рибаченко
Інститут фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л. М. Литвиненка НАН України
Анотація
Естери жирних кислот фітостеролів є перспективними харчовими добавками які знижують ризики розвитку хвороб серця. Відомо, що рослинні стерини, насамперед жирний естер ситостерину, знижують як холестерин в сироватці крові, так і холестерин ЛПНП, і є перспективними харчовими добавками для зниження ризику серцевих захворювань. Фітостероли, і більшою мірою фітостаноли, пригнічують всмоктування холестерину в кишечнику, самі не всмоктуючись при цьому у значних кількостях. В зв’язку з цим важливою задачею є розробка нових методів синтезу жирних естерів фітостеролів.